Prik’t Parlement

Ben je klaar om je politieke kennis te testen en tegelijkertijd lol te hebben? Doe mee aan Prik’t Parlement en ontdek hoe goed jij de Europese politiek kent! Dit spel, georganiseerd door STAD Alkmaar in samenwerking met Europe Direct en Bibliotheek Kennemerwaard, is een leuke manier voor jongeren om op een speelse manier meer te leren over de Europese verkiezingen.

Hoe werkt het? Twee teams, vijf minuten, en de uitdaging om de juiste politieke partijen aan de juiste standpunten te koppelen. Het is een leerzame strijd waarin je niet alleen je kennis test, maar ook nog wat bijleert.

De beloning? Het winnende team gaat naar huis met een fantastische goodiebag van Europe Direct, vol met leuke goodies. Maar de echte winst zit ‘m in wat je leert over de Europese verkiezingen en de verschillende politieke partijen.

Of je nu helemaal gek bent van politiek of gewoon je kennis wat wilt uitbreiden, Prik’t Parlement is een geweldige kans om te leren en te lachen. Doe mee en ontdek hoeveel je weet – en hoeveel je nog kunt leren!

En vergeet niet: stem op 6 juni! Jouw stem telt!

We organiseren dit evenement op 30 mei op verschillende locaties in Alkmaar:

– Bibliotheek Kennemerwaard: 11.00 tot 12.00 uur
– Waagplein: 13.00 tot 14.00 uur
– Station Alkmaar: 14.30 tot 15.30 uur
– Bibliotheek Kennemerwaard: 16.00 tot 16.30 uur

Dit zijn de tijdstippen en locaties waar we met ons spel zullen staan. Kom langs en doe mee!

Europees Parlementsverkiezing 6 juni

Donderdag 6 juni 2024 vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. Met uw stem kunt u direct invloed uitoefenen op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Voor meer informatie en tools over de verkiezing klik hier.

Tegenlicht Meet-up: Uit de kleren

 

Er zijn op dit moment zó veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties volle kledingkasten hebben zonder iets nieuws te hoeven kopen. Toch blijven de modeketens op volle toeren produceren, steeds meer, steeds sneller en steeds goedkoper. Ondanks alle voornemens, decennia geleden al, om het beter te doen. Leren we dan echt niks? Of kan het ons gewoon niks schelen? In een interactief experiment ga je tijdens deze Tegenlicht Meet-up door het stof op zoek naar het antwoord en de oplossing.

Toegang YIMBY
Om bij Tegenlicht langs te komen heb je toegang nodig tot het terrein. Je kunt je hier aanmelden voor de gastenlijst. Je kunt je dan tussen 18.45 – 19.10 uur melden bij ingang aan de kant van de Friesebrug. Wil je al eerder komen? Koop dan een bandje via deze link.

Van: Bureau Stennis & Bibliotheek Kennemerwaard, met dank aan Europa Direct en Rataplan

De westelijke Balkan: op weg naar Europa?

De oorlog in Oekraïne lijkt de Westelijke Balkan en de EU dichter bij elkaar te hebben gebracht. Na twee jaar een definitief ‘nee’ van Nederland is er nu groen licht om de onderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië en de EU te starten. Nadat vorig jaar zowel Oekraïne, Moldavië als Georgië een aanvraag indienden voor EU-lidmaatschap, werd datzelfde jaar Bosnië en Herzegovina het kandidaat-lidmaatschap gegund. Intussen blijft de invloed van zowel China als Rusland in de regio voelbaar. Wat betekent deze extra toenadering voor de geopolitieke spanningen in de regio en wat voor de toekomstige unie? Op 4 juni in de bibliotheek in Alkmaar neemt politicologe drs. Natasja Nikolić je mee in de laatste ontwikkelingen en wat ze betekenen voor Europa en de Balkanregio.

Europa Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden verschillende zondagmiddagen rondom Europese prikkelende onderwerpen georganiseerd.

Europa Actueel lezingen Bibliotheek Kennemerwaard en Neios bieden iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf goed te laten informeren over actuele zaken. De Europa lezingen worden verzorgd door Neios (het Netwerk Europese en internationale oriëntatie in onderwijs en samenleving), een netwerk van educatieve dienstverleners. Neios wil kennis en inzichten delen en Europese en internationale ontwikkelingen op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier uitleggen.

Aanmelden

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op zondag 4 juni van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl.

Dag van Europa: Europa! En wat heb je eraan?

Talkshow met bekende tafelgasten uit Noord-Holland Noord
dinsdagmiddag 9 mei 2023, 15.00-17.00 u – talkshowgasten, talkshow host dr. Henk Oonk

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Het jaarlijkse feest ter herdenking van de start van de Europese samenwerking. Een dag om stil te staan bij het feit dat Europa ooit is opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Wat hebben wij, als burgers van Europa, aan de Europese Unie? Om de Dag van Europa te vieren gaan wij met deze vraag aan de slag tijdens de Talkshow: Europa Actueel.

Dit jaar is het thema: Europa! Wat heb je eraan?

In deze talkshow zijn zes tafelgasten (bekenden uit Noord-Holland Noord) bijeen die op hun eigen terrein aangeven hoe hun werk samenhangt met Europa:

  • Wiebe van Erkelens, klimaatburgemeester van Alkmaar, over de European City Award voor Alkmaar en hoe we hier omgaan met klimaatextremen.
  • Peter Vennik, regionaal expert tweetalig onderwijs, over hoe we jonge mensen kunnen voorbereiden op studeren en werken in Europa.
  • Friso Datema, vertegenwoordiger Volt Alkmaar, over Pan-Europese politiek en waarom dat handig zou zijn met zicht op de Europese verkiezingen van 2024.
  • De Alkmaarse Laryssa Aijal, medewerker Europees Consumentencentrum en Tom Heijmering, jurist, over grensoverschrijdende consumentenproblemen bij reizen in Europa
  • Georgina van Dijk, coördinator Europa Direct Noord-Holland Noord, over de functie van Europa Direct en de plannen voor dit jaar.

De talkshowgast vertelt in zo’n 10 minuten over haar of zijn werk en wat ze daarbij ervaren van ‘Europa’ in brede zin. Talkshow host dr. Henk Oonk (voorzitter Neios) stelt vragen aan de inleiders. Ook het publiek kan meedoen en vragen stellen.

De talkshow speelt zich af tussen 15.00-17.00 u. Ook scholen zijn welkom.

De locatie is Europa Direct/Bibliotheek Alkmaar Centrum podium Café Kaft, Gasthuisstraat 2, Alkmaar.

Je kunt je voor de talkshow aanmelden via info@neios.nl of je inschrijven via de agenda van Bibliotheek Kennemerwaard.

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Europa is ooit opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Wat hebben wij als burgers van Europa aan de Europese Unie? We gaan aan de slag met deze vraag en vieren Europa tijdens de Talkshow: Europa Actueel.


Nieuwste ontwikkelingen Europese Green Deal tegen de klimaatverandering en hoe helpen we zelf mee? – interactieve discussie

zondagmiddag 2 april 2023, 13.30-15.30 u met drs. Gerhard Akkerman en drs. Andre van de Bovenkamp, dr. Henk Oonk (discussieleider)

De plannen van de Europese Green Deal voor het tegengaan van klimaatverandering, worden inmiddels in de praktijk gebracht. Wat twee jaar geleden nog een voornemen was, wordt nu door middel van wetgeving in alle EU-landen in- en uitgevoerd. Waar kunnen we op rekenen en hoe helpen we zelf mee aan de uitvoering van de plannen?

Na een inleiding over de Europese aanpak en de vorderingen door drs. Gerhard Akkerman, is er ruimte voor de aanpak in Nederland en de praktische invulling van het geheel verzorgd door drs. Andre van de Bovenkamp. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie.

‘Europa Actueel’ vindt plaats op zondagmiddagen en de Dag van Europa op dinsdag 9 mei, in EDIC NHN/Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegang voor de bijeenkomsten is gratis. Reserveren is gewenst: via info@neios.nl.

Historische ommezwaai in politiek Duitsland

De oorlog van Poetin in Oekraïne leidde tot een historische ommezwaai in de Duitse politiek. Wat is de betekenis daarvan, wat zijn de mogelijkheden en de gevolgen. Hoe zijn de nieuwe verhoudingen in een geopolitiek veranderend Europa?
Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur DIA Duitsland Instituut praat u bij over de recente ontwikkelingen.

U kunt zich voor de interactieve discussie aanmelden via info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 30 oktober 2022, 13.30 – 15.30 u

Adres

  • EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl
Living Library

Living Library in Heerhugowaard

Op deze middag lenen bezoekers van de bibliotheek geen boeken, maar mensen. De ‘levende’ boeken hebben bijzondere (levens)verhalen, waarin discriminatie, uitsluiting, stereotypering en vooroordelen een belangrijke rol spelen. Zo’n 12 levende boeken zijn bereid het publiek tijdens intieme, ontroerende, grappige en confronterende gesprekken een kijkje in hun leven te geven. Zo zijn er diverse boeken, enkele voorbeeld titels kunnen zijn Depressie, Verslaafd, Transgender, Gesluierd, Hiv-positief en nog vele anderen.

De opening van de Living Library is om 13.00 uur.

Zaterdag 21 mei, 13.00 – 16.00 uur, Bibliotheek Heerhugowaard.

zie ook: Living Library | zaterdag 21 mei 2022 | Bibliotheek Kennemerwaard (op-shop.nl)

 

Dag van Europa : een digitale toekomst voor Europa

Zondag 22 mei 2022, 13.30 – 16.30 u, Alkmaar – Dag van Europa
Een digitale toekomst voor Europa!
Op de Dag van Europa (officieel op 9 mei) bekijken we de digitale toekomst van Europa. Na de opening door dr. Henk Oonk (voorzitter Neios) gaat drs. Liane Vissers van ’t Hof in op de digitale ambitie van de EU. Doel is de komende 10 jaar wereldleider te worden op het gebied van digitale innovatie en zelf de normen bepalen. Het gaat daarbij onder andere om onze veiligheid, onze privacy, online onderwijs en ook om hoe je desinformatie kunt tegengaan. Daarna heb je keuze tussen drie workshops over dit onderwerp.

Twee van deze workshops zijn een onderdeel van The Glass Room. Dit is een expositie, gemaakt door Tactical Tech en IFLA, voor iedereen die meer wil weten over data en (mis)informatie.

Tijdens de Dag van Europa kun je uit drie workshops kiezen:

Workshop misinformatie

Informatie is ‘ingewikkeld’. In deze workshop kijk je naar wat nepnieuws is en leer je ‘nep’ van ‘echt’ te onderscheiden.

Ontdek de ontwerptrucs

In de tweede workshop ‘Ontdek de ontwerptrucs’ zie je hoe bedrijven en organisaties ervoor zorgen dat je op hun advertentie klikt en naar hun website wordt gelokt. Je leert eigen trucjes om je hiertegen te wapenen. De workshop wordt verzorgd door EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard.

Worldbuilding: The Digital Future of Europe                                                            

Tijdens deze workshop gaan de deelnemers worldbuilding gebruiken om onze digitale toekomst vorm te geven.

Social designer Matilde Patuelli neemt ons mee in deze kunstvorm, waarbij een fictieve wereld wordt gecreëerd. Dit betreft alles wat betrekking heeft tot de inwoners van zo’n wereld. Geografie, flora en fauna, verschillende culturen, economie, normen en waarden, talen, et cetera. Het proces van worldbuilding wordt vaak gebruikt voor het maken van computerspellen, boeken en films. Een van de bekendste voorbeelden is Midden-Aarde van Lord of the Rings.

Tijdens deze workshop krijgen we op een bijzondere manier een betere blik op onze digitale toekomst. De deelnemers onderzoeken, voelen, ervaren en reizen door de tijd en ruimte. Samen ga je de digitale toekomst vormgeven door onder andere het bouwen van constructies; hiervoor is gereedschap, oude digitale apparaten (die volledig uit elkaar gehaald mogen worden) en andere elementen aanwezig. De gemaakte constructies zijn symbolisch voor de verhalen van de deelnemers. Want hoe zie jij de digitale toekomst voor je? De workshop is in het Engels. Wil je meer weten over Matilde Patuelli? Check hier haar website https://www.matildepatuelli.com/

Aan het eind van de middag komen we weer bij elkaar en delen de nieuwe wetenswaardigheden die in de workshops zijn opgedaan.

Je kunt je voor de Dag van Europa op 22 mei aanmelden via info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 22 mei 2022, 13.30 – 16.30 u

Adres

  • EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl

Cultuur verbindt volken in Europa – Vrije vrouwen

LEZING DOOR DRS. LIANE VISSERS VAN ‘T HOF

Cultuur is een ultieme uitingsvorm van wat Europeanen in de loop van de tijd heeft verbonden. Veel vormen van literatuur, theater en ook mode zijn typisch voor Europa. Tot deze cultuur hoort ook het streven naar een gelijke positie van mannen en vrouwen, gendergelijkheid. Historicus Liane Vissers van ’t Hof gaat in de lezing nader in op de positie van vrouwen, empowerment en de ontwikkeling van het streven in de EU naar gelijkheid. Wat betekenen sterke vrouwen als Virginia Woolf, Joke Kool Smit, Hedy d’Ancona, Aletta Jacobs en Mary Quant voor onze cultuur in Europa en daarbuiten. In de lezing met als titel ‘Vrije Vrouwen’ kijkt zij met u naar vrouwen in politiek en cultuur die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Er is ook een quiz en een debat.

10 april 2022, 13.30-15.30 u – drs. Liane Vissers van ‘t Hof
Bibliotheek Alkmaar Centrum

‘Europa Actueel’ vindt op vijf zondagmiddagen plaats in EDIC NHN/Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2.
De toegang voor de bijeenkomsten is gratis. Reserveren is gewenst: via www.europainnoordholland.nl/agenda of neios.nl . Het programma is onder voorbehoud. Kijk op https://neios.nl/europa-actueel/lezingen/ voor de laatste update