Nieuwste ontwikkelingen Europese Green Deal tegen de klimaatverandering en hoe helpen we zelf mee? – interactieve discussie

zondagmiddag 2 april 2023, 13.30-15.30 u met drs. Gerhard Akkerman en drs. Andre van de Bovenkamp, dr. Henk Oonk (discussieleider)

De plannen van de Europese Green Deal voor het tegengaan van klimaatverandering, worden inmiddels in de praktijk gebracht. Wat twee jaar geleden nog een voornemen was, wordt nu door middel van wetgeving in alle EU-landen in- en uitgevoerd. Waar kunnen we op rekenen en hoe helpen we zelf mee aan de uitvoering van de plannen?

Na een inleiding over de Europese aanpak en de vorderingen door drs. Gerhard Akkerman, is er ruimte voor de aanpak in Nederland en de praktische invulling van het geheel verzorgd door drs. Andre van de Bovenkamp. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie.

‘Europa Actueel’ vindt plaats op zondagmiddagen en de Dag van Europa op dinsdag 9 mei, in EDIC NHN/Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegang voor de bijeenkomsten is gratis. Reserveren is gewenst: via info@neios.nl.

Historische ommezwaai in politiek Duitsland

De oorlog van Poetin in Oekraïne leidde tot een historische ommezwaai in de Duitse politiek. Wat is de betekenis daarvan, wat zijn de mogelijkheden en de gevolgen. Hoe zijn de nieuwe verhoudingen in een geopolitiek veranderend Europa?
Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur DIA Duitsland Instituut praat u bij over de recente ontwikkelingen.

U kunt zich voor de interactieve discussie aanmelden via info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 30 oktober 2022, 13.30 – 15.30 u

Adres

  • EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl
Living Library

Living Library in Heerhugowaard

Op deze middag lenen bezoekers van de bibliotheek geen boeken, maar mensen. De ‘levende’ boeken hebben bijzondere (levens)verhalen, waarin discriminatie, uitsluiting, stereotypering en vooroordelen een belangrijke rol spelen. Zo’n 12 levende boeken zijn bereid het publiek tijdens intieme, ontroerende, grappige en confronterende gesprekken een kijkje in hun leven te geven. Zo zijn er diverse boeken, enkele voorbeeld titels kunnen zijn Depressie, Verslaafd, Transgender, Gesluierd, Hiv-positief en nog vele anderen.

De opening van de Living Library is om 13.00 uur.

Zaterdag 21 mei, 13.00 – 16.00 uur, Bibliotheek Heerhugowaard.

zie ook: Living Library | zaterdag 21 mei 2022 | Bibliotheek Kennemerwaard (op-shop.nl)

 

Dag van Europa : een digitale toekomst voor Europa

Zondag 22 mei 2022, 13.30 – 16.30 u, Alkmaar – Dag van Europa
Een digitale toekomst voor Europa!
Op de Dag van Europa (officieel op 9 mei) bekijken we de digitale toekomst van Europa. Na de opening door dr. Henk Oonk (voorzitter Neios) gaat drs. Liane Vissers van ’t Hof in op de digitale ambitie van de EU. Doel is de komende 10 jaar wereldleider te worden op het gebied van digitale innovatie en zelf de normen bepalen. Het gaat daarbij onder andere om onze veiligheid, onze privacy, online onderwijs en ook om hoe je desinformatie kunt tegengaan. Daarna heb je keuze tussen drie workshops over dit onderwerp.

Twee van deze workshops zijn een onderdeel van The Glass Room. Dit is een expositie, gemaakt door Tactical Tech en IFLA, voor iedereen die meer wil weten over data en (mis)informatie.

Tijdens de Dag van Europa kun je uit drie workshops kiezen:

Workshop misinformatie

Informatie is ‘ingewikkeld’. In deze workshop kijk je naar wat nepnieuws is en leer je ‘nep’ van ‘echt’ te onderscheiden.

Ontdek de ontwerptrucs

In de tweede workshop ‘Ontdek de ontwerptrucs’ zie je hoe bedrijven en organisaties ervoor zorgen dat je op hun advertentie klikt en naar hun website wordt gelokt. Je leert eigen trucjes om je hiertegen te wapenen. De workshop wordt verzorgd door EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard.

Worldbuilding: The Digital Future of Europe                                                            

Tijdens deze workshop gaan de deelnemers worldbuilding gebruiken om onze digitale toekomst vorm te geven.

Social designer Matilde Patuelli neemt ons mee in deze kunstvorm, waarbij een fictieve wereld wordt gecreëerd. Dit betreft alles wat betrekking heeft tot de inwoners van zo’n wereld. Geografie, flora en fauna, verschillende culturen, economie, normen en waarden, talen, et cetera. Het proces van worldbuilding wordt vaak gebruikt voor het maken van computerspellen, boeken en films. Een van de bekendste voorbeelden is Midden-Aarde van Lord of the Rings.

Tijdens deze workshop krijgen we op een bijzondere manier een betere blik op onze digitale toekomst. De deelnemers onderzoeken, voelen, ervaren en reizen door de tijd en ruimte. Samen ga je de digitale toekomst vormgeven door onder andere het bouwen van constructies; hiervoor is gereedschap, oude digitale apparaten (die volledig uit elkaar gehaald mogen worden) en andere elementen aanwezig. De gemaakte constructies zijn symbolisch voor de verhalen van de deelnemers. Want hoe zie jij de digitale toekomst voor je? De workshop is in het Engels. Wil je meer weten over Matilde Patuelli? Check hier haar website https://www.matildepatuelli.com/

Aan het eind van de middag komen we weer bij elkaar en delen de nieuwe wetenswaardigheden die in de workshops zijn opgedaan.

Je kunt je voor de Dag van Europa op 22 mei aanmelden via info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 22 mei 2022, 13.30 – 16.30 u

Adres

  • EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl

Cultuur verbindt volken in Europa – Vrije vrouwen

LEZING DOOR DRS. LIANE VISSERS VAN ‘T HOF

Cultuur is een ultieme uitingsvorm van wat Europeanen in de loop van de tijd heeft verbonden. Veel vormen van literatuur, theater en ook mode zijn typisch voor Europa. Tot deze cultuur hoort ook het streven naar een gelijke positie van mannen en vrouwen, gendergelijkheid. Historicus Liane Vissers van ’t Hof gaat in de lezing nader in op de positie van vrouwen, empowerment en de ontwikkeling van het streven in de EU naar gelijkheid. Wat betekenen sterke vrouwen als Virginia Woolf, Joke Kool Smit, Hedy d’Ancona, Aletta Jacobs en Mary Quant voor onze cultuur in Europa en daarbuiten. In de lezing met als titel ‘Vrije Vrouwen’ kijkt zij met u naar vrouwen in politiek en cultuur die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Er is ook een quiz en een debat.

10 april 2022, 13.30-15.30 u – drs. Liane Vissers van ‘t Hof
Bibliotheek Alkmaar Centrum

‘Europa Actueel’ vindt op vijf zondagmiddagen plaats in EDIC NHN/Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2.
De toegang voor de bijeenkomsten is gratis. Reserveren is gewenst: via www.europainnoordholland.nl/agenda of neios.nl . Het programma is onder voorbehoud. Kijk op https://neios.nl/europa-actueel/lezingen/ voor de laatste update

Omgaan met de rechtsstaat in tijden van crisis – interactieve discussie

De Europese Unie berust op ‘Europese waarden’. De democratische rechtsstaat geldt als zo’n belangrijke ‘waarde’. Een rechtsstaat betekent dat iedereen – dus ook minderheden – dezelfde rechten heeft. Bij conflicten bepaalt een onafhankelijke rechter wie er gelijk heeft, ook als je een conflict hebt met de overheid. Hoe organiseert en past de EU de rechtsstaat toe? Op deze middag gaan we vanzelfsprekend in op de actuele ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen voor de lidstaten/EU als rechtsstaat. Denk zelf ook mee in een interactieve discussie met drs. Wolter Blankert, drs. Natasja Nikolić, dr. Henk Oonk (discussieleider).

  • Voor scholen is er het werkblad: https://neios.nl/werkbladen/verdedig-de-rechtsstaat/
  • Voor wie meer wil lezen over over de relatie tussen de EU en de lidstaten is er het nieuwe boek  “Behoud van EU verist realiteitszin”. .
U kunt zich voor de interactieve discussie aanmelden via info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 27 maart 2022, 13.30 – 15.30 u

Actueel: Oorlog Rusland en Oekraïne, hoe heeft het zo kunnen escaleren?

De spanningen liepen al een lange tijd op, maar nu is het werkelijkheid geworden: Rusland is Oekraïne binnengevallen. Na jaren van vrede is er een oorlog langs de grenzen van Europa. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom valt Poetin Oekraïne aan? Wat is Poetin voor man? Deze vragen en meer beantwoorden politicoloog Natasja Nikolic en sociaal geograaf Gerhard Akkerman. Ze vertellen over Poetin als persoon, over hoe Rusland naar het internationale toneel kijkt en over de geopolitieke situatie van nu. Uiteraard is er ook uitgebreid ruimte om vragen te stellen.

zaterdag 5 maart 2022, 15:00 – 17:00
Biblitoheek Heerhugowaard
Aanmelden gratis via de bibliotheek

Deze lezing is met het Neios georganiseerd.

Lezingenprogramma Europa Actueel 2022 in Alkmaar

Lezingenprogramma Europa Actueel 2022 in Alkmaar: vijf zondagmiddagen ontwikkelingen in Europa nader toegelicht

Verdedig de rechtsstaat – interactieve discussie

27 maart 2022, 13.30-15.30 u met drs. Wolter Blankert, drs. Natasja Nikolić, dr. Henk Oonk (discussieleider)

Cultuur verbindt volken in Europa – Vrije vrouwen – lezing

10 april 2022, 13.30-15.30 u – drs. Liane Vissers van ‘t Hof

Dag van Europa: een digitale toekomst voor Europa – dialoog

22 mei 2022, 13.30-16.30 u – velen

Dynamiek in de ontwikkelingen Duits-Franse as na verkiezingen – lezing

25 september 2022 – drs. Marja Verburg, DIA – Duitsland Instituut

Bevolkingskrimp of migratie? – interactieve discussie

30 oktober 2022, 13.30 – 15.30 u met drs. Gerhard Akkerman, drs. Wolter Blankert, dr. Henk Oonk (discussieleider)

‘Europa Actueel’ vindt plaats op vijf zondagmiddagen in EDIC NHN/Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. NB: De Dag van Europa op 8 mei vindt plaats in het ABC-huis, Canadaplein 3, Alkmaar. De toegang voor de bijeenkomsten is gratis. Reserveren is gewenst: via www.europainnoordholland.nl/agenda of neios.nl .

Het programma is onder voorbehoud.

Schengen

Schengen revisited; aanpassen aan weerbarstige praktijk?

Nieuwe Europese strategie voor het Schengengebied
De Schengenzone is al jaren het Europese gebied waarin we door 26 deelnemende landen vrij kunnen reizen zonder paspoortcontroles aan de grens. In de praktijk doen zich ook problemen voor. Zo werd het Europese ‘kroonjuweel’ bij de uitbraak van de coronapandemie door veel landen van de ene op de andere dag opzij geschoven. Reden om het Verdrag van Schengen kritisch tegen het licht te houden en aan te passen aan de ervaringen in de praktijk. Wat wordt de nieuwe Schengenstrategie en welke voor- en/of nadelen brengt die ons?

Een interactieve discussie met dr. Henk Oonk (discussieleider) en sociaal-geografen drs. Wolter Blankert en drs. Gerhard Akkerman

Voor wie meer wil lezen over over de relatie tussen de EU en de lidstaten is er het nieuwe boek ‘Behoud van EU vereist realiteitszin’.

U kunt zich voor de interactieve discussie aanmelden via Info@neios.nl.

Datum en tijd

  • Alkmaar: zondag 21 november 2021, 13.30 – 15.30 u (volgens de dan geldende coronarichtlijnen van het RIVM)

Adres

  • EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl

Biden versus Poetin; wat doet Europa?

Verschuivende geopolitieke verhoudingen.
China wordt steeds machtiger, Poetin steeds uitgesprokener. De EU leert om zich als economisch machtsblok ook in geopolitieke zin in te zetten. Hoe is de verhouding van Rusland met de omringende landen, de Navo en de EU? De VS begint zijn handen vol te krijgen aan een steeds assertiever China. Onder president Biden zet de VS opnieuw in op samenwerking met de EU. Tegelijkertijd trekt de VS eenzijdig de Amerikaanse troepen terug uit Afghanistan. Ook gaat de VS een bondgenootschap aan onder de naam Aukus: VS-VK-Australië. Wat zijn de geopolitieke gevolgen van deze verschuivende verhoudingen?

Een interactieve discussie met drs. Gerhard Akkerman (discussieleider) en politicologen drs. Natasja Nikolic en drs. Hans van der Heijde. Uw inbreng en vragen worden daarbij bijzonder op prijs gesteld. U kunt zich voor deze interactieve discussie aanmelden via info@neios.nl.
Zondag 10 oktober in Bibliotheek Alkmaar Centrum, 13.30-15.00 uur