Euroscola

Wil je samen met je klas discussiëren in een officiële vergaderzaal van het Europees Parlement? Dat kan met het project Euroscola! Bij dit project kan je samen met je hele klas een dag naar Straatsburg, waar je met samen met andere jongeren uit de Europese Unie (en misschien met Europarlementariërs) discussieert over onderwerpen van de EU. In het Engels of Frans kan je jouw standpunten over het onderwerp duidelijk maken en de andere scholieren overtuigen binnen de officiële vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg. Na afloop krijg je een certificaat dat je ook nog eens goed kan gebruiken voor je CV!

Wat houdt het in?

Je gaat met de bus naar Straatsburg. Daar kom je aan het eind van de middag aan en slaapt met zijn allen in één van de jeugdherbergen of in een goedkoop hotel in het hartje van deze bruisende stad met veel cafeetjes en terrasjes.

De volgende morgen begin je met een koffie of thee. Als je je in het Engels of Frans hebt voorgesteld aan de andere Europese jongeren, ontmoet je ook de dagvoorzitter, die je vertelt hoe het Europees Parlement werkt. Doe mee aan het vragenuurtje zoals in de officiële zitting. Dan leer je ook hoe je stemt met een speciaal systeem.

Na de lunch speel je de Euro Game in teams van vier spelers uit vier landen. Daarna discussieer je in zes gemengde werkgroepjes over één van de eerder gekozen onderwerpen. Eén woordvoerder doet tijdens de plenaire vergaderingen verslag van de discussies, net als in het echte Europees Parlement.

Daarna wordt er vergaderd in de officiële vergaderzaal. De dagvoorzitter vat dan de conclusies samen. Daarna mag je stemmen. Elke groep maakt een groepsfoto en krijgt een Europese vlag mee.

Subsidie?

Het Europees Parlement betaalt de deelnemende school een subsidie, gebaseerd op maximaal 24 leerlingen en 2 begeleiders. De school kan eventueel wat meer leerlingen of enkele extra begeleiders meenemen, maar de subsidie blijft voor maximaal 24 leerlingen en 2 begeleiders. Hoe hoog die subsidie precies zal zijn, wordt per deelnemende school uitgerekend, want het bedrag is ook gebaseerd op het aantal af te leggen kilometers. Indien je aan de wedstrijd deelneemt ontvangt de school meer subsidie.

De deelnemende school moet zelf de busreis organiseren en de slaapplaatsen regelen. Een lunch wordt (op de Euroscola-dag) door het Europees Parlement aangeboden. Het kan zijn dat de school van jou nog een eigen bijdrage vraagt, maar dat hangt natuurlijk af van hoe duur de busreis en de overnachtingen zullen zijn en of het subsidiebedrag toereikend is.