Volgens de Europese wetgeving hebt u het recht om in een ander EU-land in loondienst of als zelfstandige te gaan werken, er werk te zoeken, of er van uw pensioen te genieten. U moet dan op dezelfde manier worden behandeld als de burgers van dat land. Een aantal rechten die u als werknemer in de EU hebt, gelden ook voor uw huwelijkspartner en uw familieleden.

Meer info vindt u hier.

Praktische info via Europass

Droom jij van een studie of baan in het buitenland? Europass biedt allerlei praktische informatie en tips om jou daarmee verder te helpen. Naar het buitenland gaan verbreedt je horizon, maar het kost ook tijd en energie om je hierop voor te bereiden. Hoe maak je een CV aan? Waar moet je naartoe en wat moet je allemaal regelen? Om de stap kleiner te maken vind je op deze pagina informatie over verschillende Europese bestemmingen. Van informatie over studeren, wist je datjes, tot informatie over leuke hotspots. Klik in de kaart of op één van de Europese landen waar jij meer over wilt weten!

Portfolio

Met de documenten van Europass kun je een persoonlijk portfolio opstellen waarmee je jouw vaardigheden en talenten kan presenteren. Daarnaast vind je er alle informatie over de verschillende documenten die je kan gebruiken voor het solliciteren in het buitenland.

Vrijwilligerswerk

Niet alleen voor studenten en werkzoekenden, maar ook voor vrijwilligers zijn de documenten relevant. Met het Europass Mobiliteit document kunnen vrijwilligers, bij een eventueel toekomstige werkgever of een andere vrijwilligersorganisatie aantonen wat zij hebben geleerd en welke ervaring zij hebben opgedaan in de periode van vrijwilligerswerk.

EURES helpt werkenden de grens over

EURES (European Employment Services) is een samenwerkingsnetwerk dat het vrije verkeer van werknemers in de Europese Economische Ruimte, plus Zwitserland eenvoudiger wil maken. De arbeidsbureaus, de vakbonden en de werkgeversorganisaties maken als partners deel uit van het netwerk, dat gecoördineerd wordt door de Europese Commissie.

De belangrijkste doelen van EURES zijn:

  • Informatie, begeleiding en advies geven aan potentieel mobiele werknemers over vacatures en de levens- en arbeidsomstandigheden in de Europese Economische Ruimte.
  • Assistentie bieden aan werkgevers die medewerkers uit andere landen willen aanwerven.
  • Advies en begeleiding geven aan werknemers en werkgevers in grensregio’s.

Vind een baan via EURES

Via het EURES-portaal hebt u toegang tot relevante informatie over de mobiliteit van werknemers, tot een zoekmachine voor het vinden van een baan en tot een netwerk van meer dan 800 EURES-adviseurs die klaarstaan om u te helpen. Bijvoorbeeld…