Het Europees Parlement

Het Europees Parlement geeft een stem aan de volkeren van de 28 landen die aan de Europese Unie deelnemen. Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen en bestaat momenteel uit 750 afgevaardigden plus de voorzitter. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Unie en worden vooral geacht te letten op het belang van de Unie in zijn geheel. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie een beslissing over deze voorstellen neemt. De laatste verkiezingen werden in mei 2014 gehouden. Op 1 juli 2014 is het Parlement voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is het gezicht van het Europees Parlement in Nederland. Meer uitgebreide informatie over het Europees Parlement vind je hier.

Nederlanders in het Europees Parlement

Momenteel heeft Nederland recht op 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement. Op deze pagina vind je een volledig overzicht.

Nieuws

Op de hoogte blijven van de laatste Nederlandse nieuwtjes rondom activiteiten van het Europees Parlement? Houd dan deze pagina in de gaten: