Dag van Europa: Europa! En wat heb je eraan?

Talkshow met bekende tafelgasten uit Noord-Holland Noord
dinsdagmiddag 9 mei 2023, 15.00-17.00 u – talkshowgasten, talkshow host dr. Henk Oonk

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Het jaarlijkse feest ter herdenking van de start van de Europese samenwerking. Een dag om stil te staan bij het feit dat Europa ooit is opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Wat hebben wij, als burgers van Europa, aan de Europese Unie? Om de Dag van Europa te vieren gaan wij met deze vraag aan de slag tijdens de Talkshow: Europa Actueel.

Dit jaar is het thema: Europa! Wat heb je eraan?

In deze talkshow zijn zes tafelgasten (bekenden uit Noord-Holland Noord) bijeen die op hun eigen terrein aangeven hoe hun werk samenhangt met Europa:

  • Wiebe van Erkelens, klimaatburgemeester van Alkmaar, over de European City Award voor Alkmaar en hoe we hier omgaan met klimaatextremen.
  • Peter Vennik, regionaal expert tweetalig onderwijs, over hoe we jonge mensen kunnen voorbereiden op studeren en werken in Europa.
  • Friso Datema, vertegenwoordiger Volt Alkmaar, over Pan-Europese politiek en waarom dat handig zou zijn met zicht op de Europese verkiezingen van 2024.
  • De Alkmaarse Laryssa Aijal, medewerker Europees Consumentencentrum en Tom Heijmering, jurist, over grensoverschrijdende consumentenproblemen bij reizen in Europa
  • Georgina van Dijk, coördinator Europa Direct Noord-Holland Noord, over de functie van Europa Direct en de plannen voor dit jaar.

De talkshowgast vertelt in zo’n 10 minuten over haar of zijn werk en wat ze daarbij ervaren van ‘Europa’ in brede zin. Talkshow host dr. Henk Oonk (voorzitter Neios) stelt vragen aan de inleiders. Ook het publiek kan meedoen en vragen stellen.

De talkshow speelt zich af tussen 15.00-17.00 u. Ook scholen zijn welkom.

De locatie is Europa Direct/Bibliotheek Alkmaar Centrum podium Café Kaft, Gasthuisstraat 2, Alkmaar.

Je kunt je voor de talkshow aanmelden via info@neios.nl of je inschrijven via de agenda van Bibliotheek Kennemerwaard.

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Europa is ooit opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Wat hebben wij als burgers van Europa aan de Europese Unie? We gaan aan de slag met deze vraag en vieren Europa tijdens de Talkshow: Europa Actueel.