Verdiepen in TTIP met Agnes Jongerius

Het zou dit jaar al werkelijkheid kunnen worden: TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Voorstanders zien economische voordelen, maar critici vrezen dat Noord-Amerikaanse normen en waarden ten aanzien van (voedsel-)veiligheid, arbeidsrechten en consumentenrechten in Europa, en dus in Nederland, zwaarder zullen gaan wegen. Geeft Europa met dit verdrag belangrijke collectieve verworvenheden en burgerbescherming niet zijn zelfbeschikkingsrecht op? In oktober 2015 presenteerde Tegenlicht Alkmaar in samenwerking met Europe Direct Noord-Holland Noord een informatieve avond over dit onderwerp. Op maandag 22 februari vindt een vervolg plaats. Wat is de stand van zaken van dit moment? De afgelopen maanden is TTIP langzamerhand uit het nieuws verdwenen, maar de onderhandelingen zijn zeker niet gestopt. De Nederlandse overheid heeft zich ingezet om het onder andere mogelijk te maken om in beroep te gaan tegen arbitrage-uitspraken. Maar is dit genoeg?

Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA Werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel, Alkmaars raadslid Bastiaan de Leeuw, projectleider op het Landelijk Bureau van GroenLinks en Klaas Johan Osinga, adviseur bij LTO Nederland, gaan in HAL25 in debat en zullen de voors en tegens van TTIP belichten. Mark Reichwein, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal de inleiding verzorgen. De presentatie van de avond is in handen van debatleider Frits Bloemberg.

Plaats en tijd
‘Verdiepen in TTIP’ vindt op maandagavond 22 februari plaats in HAL 25, Pettemerstraat 15, Alkmaar. Gasten zijn welkom vanaf 19.30 uur, het debat start om 20.00 uur. De entree is gratis. Vanaf 18.00 uur verzorgt Proev een lokaal geproduceerde, gifvrije, GMO-vrije ‘fast-food’ maaltijd voor € 15,00 per persoon. Het kan koud zijn in de hal, dus geschikte kleding is een aanrader. De bar is de hele avond open. U kunt zich voor het eten en/of de Meet Up aanmelden via info@hal25.nl. De belangstelling is groot en het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf reserveren is noodzakelijk.

VPRO’s Tegenlicht en de Meet Ups
Tegenlicht is het documentaire-programma van de VPRO waarin nieuwe ideeën en trends op gebied van samenleving, politiek, economie, sociologie en wetenschap centraal staan. De Tegenlicht Meet Ups, die door heel Nederland worden georganiseerd, maakt het voor iedereen die de uitzending gezien heeft (of niet) mogelijk om mee en na te praten over de onderwerpen die in de uitzendingen aan bod zijn gekomen. Sinds september worden er ook Meet Ups in Alkmaar georganiseerd.