Oktober, 2018

21okt13:3016:00Europa Actueel - De Eerste Wereldoorlog: het andere verhaalEuropa Actueel13:30 - 16:00 Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

De Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) is grotendeels een oorlog van imperialisten: de tsaar, de sultan, de keizers en de Britten. Na afloop van deze ‘moderne’ oorlog, vol nieuw wapentuig, wordt de nieuwe orde in het Verdrag van Versailles (1919) vastgelegd. De Volkenbond, voorloper van o.a. de Europese Unie, maakte hier in weerwil van de gemaakte afspraken voor de wapenstilstand deel van uit en moest  ‘een einde aan alle oorlogen’ maken. Of zit het toch anders?

Historicus der Internationale Betrekkingen en docent Duits Peter de Bourgraaf bracht het boek ‘Hundert Jahre Urkatastrophe. Der Kolonialvertrag 1919’ uit. Met zijn levenswerk werpt hij een internationaal perspectief op de geschiedenis en herinneringscultuur van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Bourgraaf maakt duidelijk dat dit verhaal door de Brexit, exact honderd jaar na de beschreven gebeurtenissen, een onvermoed actuele betekenis krijgt. Hij belicht de andere kant van Parijs en Versailles en vertelt waardoor het einde compleet zoekraakte.

‘De Eerste Wereldoorlog: het andere verhaal’ is een lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis en Europa Actueel, een serie lezingen rondom actuele Europese onderwerpen. Europa Actueel vindt plaats op zondagmiddag in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en wordt georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard, Europe Direct Noord-Holland Noord en NEIOS.

Tijd

(Zondag) 13:30 - 16:00

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X