De mens achter de Human Library Alkmaar: Suzan

Suzan Vermeulen

Suzan Vermeulen is één van de cultureel programmeurs van Bibliotheek Kennemerwaard en verantwoordelijk voor The Human Library Alkmaar. Wij vroegen haar naar haar motieven om dit evenement te organiseren.

Waarom organiseer je een Human Library in Alkmaar?

Je zou het misschien niet zeggen, maar ook ik loop regelmatig tegen vooroordelen aan. Wie niet trouwens. Elke persoon heeft wel één of meer stigma’s, alleen praten we er zelden over. Waarom eigenlijk niet? Sinds ik mijzelf vaker kwetsbaar opstel en eerlijk ben over bepaalde zaken, ontmoet ik eigenlijk alleen maar begrip en ontstaan de prachtigste ontmoetingen. Daarom spreekt het uitgangspunt van The Human Library me enorm aan. Verbinding creëren door werkelijk het gesprek aan te gaan en verder te kijken dan de buitenkant. Want iedereen maakt zich, bewust en onbewust, schuldig aan discriminatie, stereotypen, buitensluiting en vooroordelen. In meer of mindere mate. Als we ons daarvan bewust worden en actief proberen onszelf te verdiepen in de ander, wordt de wereld volgens mij een stuk mooier!

Wat is het leukst aan het organiseren van een Human Library?

We hebben de eer om ontzettend interessante en leuke mensen te spreken, die we anders wellicht niet tegen zouden komen. Mijn eigen vooroordelen worden direct op de proef gesteld en ik vind het geweldig om te merken dat je met iedereen een mooi gesprek kunt voeren als je oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd bent.

Wat hoop je dat de Human Library oplevert?

Ik hoop dat de bezoekers het gevoel krijgen even echt verbinding te hebben met iemand die buiten hun comfortzone ligt. En dat de levende boeken zich gehoord en gezien voelen. Zonder voorbehoud en vooroordeel.

Wat is tot nu toe je meest leerzame & waardevolle ervaring of levensles tijdens het organiseren van de Human Library?

Het bezoek aan Exodus, de organisatie die (ex)gedetineerden terug de maatschappij in helpt, maakte grote indruk. Ik ontmoette er een groep mannen en vrouwen met ontroerende, verdrietige en ook grappige verhalen. Onder die harde bolsters zaten filosofen, ondernemers en familiemensen. Ook zij zijn zoveel meer dan het label ‘gedetineerde’. En ik merkte dat ik het heel spannend vond om naar hen toe te gaan, maar toen we eenmaal in gesprek waren, was het echt supertof!

Wat wil je de lezers meegeven?

Kom langs op 16 december en laat je verrassen tijdens een intiem, mooi, ontroerend, gezellig en bijzonder evenement in de Bibliotheek. Laat je net zo meevoeren als dat ik me liet meevoeren tijdens de voorgesprekken. Dan is je middag absoluut geslaagd!

Wat wil je in de toekomst verder nog bereiken?

Elk jaar een Human Library in Alkmaar!

The Human Library vindt plaats op 16 december 2017 in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum. Aanvang 13.00 uur, toegang gratis.
Meer info: http://www.thehumanlibrary.nl