De Eerste Wereldoorlog: het andere verhaal

In het kader van de maand van de geschiedenis en de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereld Oorlog organiseren Bibliotheek Kennemerwaard, Europe Direct Noord-Holland Noord en Stichting Neios een extra Europa Actueel-lezing. Op zondagmiddag 21 oktober licht historicus der Internationale Betrekkingen en docent Duits Peter de Bourgraaf het doopzeel van de gebeurtenissen rond die tijd. Hij publiceerde het boek ‘Hundert Jahre Urkatastrophe. Der Kolonialvertrag 1919’ en wierp daarmee een internationaal perspectief op de geschiedenis en herinneringscultuur van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Bourgraaf maakt duidelijk dat dit verhaal door de Brexit, exact honderd jaar na de beschreven gebeurtenissen, een onvermoed actuele betekenis krijgt. Hij belicht de andere kant van Parijs en Versailles en vertelt waardoor het einde compleet zoek raakte.

De Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) is grotendeels een oorlog van de ‘oude’ machthebbers – de tsaar, de sultan en de keizers. Na afloop van deze ‘moderne’ oorlog, vol nieuw wapentuig, worden de vredesbepalingen in het Verdrag van Versailles (1919) vastgelegd. Ook wordt de Volkenbond opgericht, een internationale organisatie die ‘een einde aan alle oorlogen’ moet maken en aan de basis ligt van o.a. de Europese Unie. Duitsland blaast de Volkenbond later op en het gevolg is een tweede wereldoorlog. Of zit het toch anders?

Reserveren
‘De Eerste Wereldoorlog: het andere verhaal’ vindt plaats op 21 oktober 2018 in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum. De aanvang is 13.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden is wel gewenst via deze link.