Bijna 700 miljoen voor duurzaam vervoer

De Europese Commissie heeft voorgesteld om € 695,1 miljoen te investeren in 49 kernprojecten om duurzame en innovatieve vervoersinfrastructuur in Europa te ontwikkelen voor alle vervoerswijzen. De geselecteerde projecten zullen infrastructuur realiseren die een groter gebruik van alternatieve brandstoffen en elektrische auto’s mogelijk maakt, het Europese luchtverkeersbeheer moderniseren en het water- en spoorwegvervoer verder ontwikkelen. Onder de kernprojecten zijn 7 Nederlandse initiatieven, die €65,5 miljoen euro krijgen om de transportinfrastructuur in Nederland te verbeteren.

EU-commissaris voor Transport Violeta Bulc zei: “Ons investeringsplan voor Europa is een resultaat: vandaag stellen we voor 700 miljoen euro te investeren in 49 belangrijke vervoersprojecten via de Connecting Europe Facility (CEF). Deze projecten concentreren zich op de strategische delen van Europa’s vervoersnetwerk om de grootste toegevoegde waarde en impact van de EU te waarborgen, zodat we onze overgang naar emissiearme mobiliteit in Europa verder kunnen versnellen en de agenda van de EU voor banen en groei duidelijk kunnen waarmaken. € 2,4 miljard aan publieke en private medefinanciering. ”

Het grootste deel van de financiering zal worden besteed aan de modernisering van het Europese luchtverkeersbeheer (ATM – € 290,3 miljoen), aan de ontwikkeling van innovatieve projecten en nieuwe technologieën voor vervoer (€ 209,5 miljoen), evenals aan de verbetering van het spoorwegnet, maritieme verbindingen en havens en binnenwateren (€ 103,6 miljoen). Bij de ondersteuning van de geselecteerde projecten komt de Commissie duidelijk tegemoet aan de doelstellingen die zijn uiteengezet in haar pakket Schone mobiliteit.

Meer dan € 250 miljoen aan CEF-financiering zal worden geïnvesteerd in 26 projecten die speciaal zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën in het vervoer, met name de bevordering van alternatieve brandstoffen, zoals het aanleggen van een netwerk van bio-vloeibaar gemaakte aardgasstations op wegen die Zuid-Spanje en Oost-Polen verbinden, via Frankrijk, België, Nederland en Duitsland en ontwikkeling van zero-emissie openbaarvervoersdiensten voor de luchthaven van Amsterdam.