Bibliotheek Kennemerwaard snijdt Europa aan

Hoe krijg ik in een ander EU-land een verblijfsvergunning? Welke regels gelden er voor roamingtarieven? Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt? Welke EU-subsidies kan mijn organisatie aanvragen? Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk in het leven geroepen binnen de gehele Europese Unie: Europe Direct, ook EDIC genoemd. Er zijn in totaal meer dan 500 EDICs in Europa te vinden en 14 daarvan bevinden zich in Nederland. Op 21 april 2015 opent Bibliotheek Kennemerwaard op feestelijke wijze de 15e Nederlandse EDIC in Alkmaar. Andy Klom, directeur van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag, wethouder Victor Kloos en Tim Vervenne, leerling van CSG Jan Arentsz zullen de openingshandeling verrichten. In aanwezigheid van genodigden snijden zij, samen met directeur van de Bibliotheek Kennemewaard Erna Winters, het onderwerp Europa letterlijk aan.

EDIC Noord-Holland Noord
Het EDIC Noord-Holland Noord is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van de kop van Noord-Holland. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren. Europe Direct kan op verschillende manieren van dienst zijn. Zo helpen medewerkers bij het zoeken naar de juiste informatie, geven lokale voorlichting of organiseren samen met partners evenementen met een Europees tintje.

Fysiek en digitaal
Het fysieke EDIC Noord-Holland Noord bevindt zich op de 1e verdieping van de Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum. Hier is allerlei informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving en de rechten en mogelijkheden voor EU-burgers. Naast folders en brochures zijn er onderzoeksrapporten over Europees beleid, Europese instellingen en actuele onderwerpen zoals de interne markt, werkgelegenheid, veiligheid, voedselveiligheid, gezondheid en milieu te vinden. Daarnaast kunnen mensen met vragen over Europese zaken terecht op de nieuw ontwikkelde website: www.europainnoordholland.nl.