Leuk, al dat gepraat over de EU, maar wat doet de Europese Unie eigenlijk? De komende periode zullen we je met korte stukjes tekst meer vertellen over wat de Unie doet om het leven van de mensen in Europa en daarbuiten te verbeteren. Vandaag gaan we in op het onderwerp Milieu.
De EU heeft milieunormen ontwikkeld die tot de strengste ter wereld behoren, de natuur beschermen, de economie vergroenen en leiden tot een behoedzaam en rationeel gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.
Milieu-uitdagingen kennen geen grenzen. Daarom moeten we ze aanpakken via samenwerking, zowel binnen de EU als met de rest van de wereld. Het milieu beschermen en duurzame groei bevorderen gaan hand in hand. Het milieubeleid kan een belangrijke rol spelen bij het scheppen van banen en het bevorderen van investeringen. Groene innovaties kunnen worden toegepast en uitgevoerd naar andere landen, wat Europa concurrerender maakt en de levenskwaliteit van de mensen verbetert.
Wat doet de EU?
Het zevende milieuactieprogramma van de EU vormt de leidraad voor het milieubeleid van de Unie tot 2020 en schetst waar de EU in 2050 moet staan: een leefomgeving waarin niets wordt verspild, natuurlijke hulpbronnen duurzaam worden beheerd en de biodiversiteit wordt gerespecteerd, beschermd en hersteld.
Het programma mikt op drie prioriteiten:
- De natuurlijke rijkdommen van de EU beschermen, behouden en verbeteren;
- van de EU een grondstoffenefficiënte, groene en concurrerende koolstofarme economie maken, en
- de EU-burgers beschermen tegen milieugerelateerde risico’s voor de volksgezondheid en het welzijn.
We hebben de natuur nodig om te leven, dus moeten we er zorg voor dragen. We delen hulpbronnen zoals water, lucht, natuurlijke habitats en de soorten die ze ondersteunen, en we delen ook milieunormen om ze te beschermen. De EU zet zich in om deze natuurlijke hulpbronnen te beschermen en het uitsterven van bedreigde soorten en habitats een halt toe te roepen.
Natura 2000 is een netwerk van 26 000 beschermde natuurlijke gebieden dat bijna 20 % van de landmassa van de EU beslaat en waar duurzame menselijke activiteiten naast zeldzame en kwetsbare soorten en habitats kunnen bestaan. Als het gaat om het milieu, zijn de mensen het meest bezorgd over water, luchtvervuiling en chemische stoffen. Om de mensen te beschermen tegen milieugerelateerde druk en risico’s voor de gezondheid en het welzijn, wil de EU met haar milieubeleid veilig drinkwater en zwemwater garanderen, de luchtkwaliteit verbeteren, het lawaai verminderen en de gevolgen van schadelijke chemische stoffen beperken of elimineren.
Met haar actieplan voor een circulaire economie wil de EU onze economie omvormen door de levensduur en recyclebaarheid van producten te verbeteren en door materialen en middelen zo lang mogelijk te gebruiken. Met een andere kijk op de levenscycli van producten kunnen kostbare hulpbronnen duurzamer worden beheerd, kan afval worden beperkt en kan Europa veerkrachtiger worden gemaakt wat de levering van grondstoffen betreft.
Zorgen over het milieu stoppen niet aan de EU-grenzen. De wereldbevolking blijft groeien en de EU is een voortrekker in de internationale inspanningen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Meer maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de lucht, oceanen en andere watervoorraden schoon worden gehouden, dat de bodem en ecosystemen duurzaam worden gebruikt en dat de klimaatverandering op een beheersbaar niveau wordt gehouden.