Het laatste nieuws

10/10
Wat doet de EU: Klimaat

Leuk, al dat gepraat over de EU, maar wat doet de Europese Unie eigenlijk? De komende periode zullen we je met korte stukjes tekst meer vertellen over wat de Unie doet om het leven van de mensen in Europa en daarbuiten te verbeteren. Vandaag gaan we in op de Klimaatactie.

De EU zet zich in om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, andere grote vervuilers aan te moedigen om krachtiger op te treden, en het hoofd te bieden aan de onvermijdbare gevolgen van klimaatverandering.

Wat doet de EU?
Om de klimaatverandering onder gevaarlijke niveaus te houden, is de internationale gemeenschap overeengekomen dat de gemiddelde stijging van de temperatuur wereldwijd ruim onder 2 °C boven het pre-industriële niveau moet worden gehouden, met als doel de stijging te beperken tot 1,5 °C. Als we de klimaatverandering nu aanpakken, kunnen menselijke en economische kosten in de toekomst worden voorkomen. De EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering omvat het bouwen van bescherming tegen overstromingen, het ontwikkelen van droogtebestendige gewassen en het wijzigen van bouwvoorschriften.

Als klimaatverandering niet wordt bestreden, kan dat voor de EU een zeer dure zaak zijn, maar de stijgende vraag naar schone technologieën biedt een mogelijkheid om te innoveren en groene groei en banen te creëren. Klimaatactie is in alle gebieden van de EU-begroting opgenomen en 20 % van de EU-begroting voor 2014-2020 is bestemd voor klimaatgerelateerde initiatieven.

De EU heeft zichzelf de volgende klimaat- en energiedoelstellingen voor 2020 opgelegd:

  • 20 % minder uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met 1990 (ten minste 40 % tegen 2030);
  • 20 % van de totale verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen (ten minste 27 % tegen 2030);
  • een 20 % hogere energie-efficiëntie dan bij ongewijzigd beleid (ten minste 27 % tegen 2030).
  • Op langere termijn zet de EU zich in om haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80-95 % te verminderen in vergelijking met het niveau van 1990.

Het emissiehandelssysteem van de EU vormt de hoeksteen van de klimaatstrategie van de EU en beperkt op een kostenefficiënte manier de uitstoot van de industrie, energiecentrales en luchtvaartmaatschappijen binnen de EU. De EU beschikt ook over beleidsmaatregelen om de uitstoot in andere economische sectoren aan te pakken, zoals vervoer en landbouw.

De EU leidt de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden, met name door de internationale gemeenschap ertoe te brengen om het momentum van het akkoord van Parijs van 2015 te behouden en de nodige stappen te ondernemen om het in praktijk te brengen.

Meer informatie vind je hier.

Deel dit bericht