Het laatste nieuws

10/10
Politieke groepen in het Europees parlement

Op 23 mei 2019, kan er in Nederland gestemd worden voor het Europees parlement. De gekozen Nederlandse politieke partijen vormen in het Europees Parlement vaak een groep met andere nationale Europese politieke partijen, die ongeveer dezelfde ideologie hebben. Alle zeven fracties in het Europees Parlement en de niet-fractie staan hieronder uitgelegd, inclusief het percentage stemmen dat zij bij de verkiezingen in 2014 behaalden.

Europese Volkspartij (EVP) – 29%
De EVP is de grootste groep in het Europees parlement sinds 1999. De ideologie is gebaseerd op de Europese Christelijke democratie en over het algemeen is de groep voor Europese integratie. In de loop der jaren hebben veel conservatieve centrumrechtse partijen zich bij de EVP aangesloten.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen: CDA.

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) – 25%
De S&D is de tweede partij in het Europees parlement en opgericht in 2009, nadat de Europees Socialisten samengingen met de Italiaanse Democratische Partij. De partij is erg divers en bestaat zodoende uit sociaal democraten die de traditional staat interventies ambiëren, maar ook uit moderne sociaal democraten.
Nederlandse partijen die zich in deze groep plaatsen zijn: PvdA.

Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) – 9%
De ECH is opgericht na de Europese verkiezingen in 2009. De groep bestaat uit anti-federalisten van het politieke rechts, populisten en conservatieven. Een groot gedeelte van de groep was ook aanhanger van de Brexit in 2016.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen zijn: ChristenUnie en SGP

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) – 9%
ALDE was tot de verkiezingen van 2014 voor een lange tijd de derde partij in het Europees parlement. De partij bestaat uit mensen die zich sterk maken voor Europese integratie. Ondanks dat de groep vooral bestaat uit partijen van het politieke centrum of het politieke rechts, zijn er ook een aantal linkse elementen. De groep werkt vaker samen met de EVP.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen zijn: D66, VVD

Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL) – 7%
De groep werd opgericht door linkse socialisten, voormalig communistische partijen en groene euro sceptische partijen. GUE/NGL is nog steeds merendeels euroscepsis, maar meer vanuit een antikapitalistisch oogpunt dan vanuit de wens voor meer nationale soevereiniteit. De groep zet zich in voor sociale en milieu kwesties.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen zijn: SP en PvdD.

De Groenen/Vrije Europese Alliantie (Groenen/VEA) – 7%
De groep is opgericht in 1999 en zet zich in voor milieukwesties en beter regionaal zelfbestuur. Sommige leden zien zichzelf als politiek links, terwijl andere zich niet als links of rechts bestempelen.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen zijn: GroenLinks.

Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) – 6%
EVDD is opgericht in 2004 en bestaat uit euro sceptische leden, zoals de Britse partij ‘UK Independence Party’ die zich lang voor de Britse onafhankelijkheid heeft ingezet. De groep is tegen verdere Europese integratie en ziet Europa het liefst als een Europa met onafhankelijke nationale staten.
Geen Nederlandse partij is bij deze groep aangesloten.

Europe van Naties en Vrijheid (ENF) – 0%
ENF is pas opgericht na de verkiezingen van 2014 door Front National (Marine le Pen) en PVV. De groep bestaat uit extreemrechtse partijen uit acht verschillende Europese landen.
Nederlandse partijen die zich in deze groep laten plaatsen zijn: PVV.

Niet-fractie gebonden leden in het Europees Parlement (NI) – 7%
Dit zijn leden van het Europees parlement die zich niet gebonden hebben aan een Europese groep. In Nederland zijn er een aantal PVV-aanhangers die gekozen hebben om zich in deze ‘niet-groep’ te laten plaatsen.

Deel dit bericht