Het laatste nieuws

10/10
Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

Vandaag is het 25 november en die dag is uitgeroepen tot de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Vice-voorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini zegt daarover het volgende:

“Geweld tegen vrouwen en meisjes is geweld tegen de mensheid als geheel. Daarvoor is geen plaats in Europa of waar ook ter wereld. Maar we weten allemaal dat deze strijd nog lang niet is beslecht, hoezeer we ook ons inzetten. Vrouwen krijgen overal te maken met geweld. Er is geen plaats waar zij veilig zijn – zelfs niet in hun eigen huis. Integendeel. Vrouwen worden zowel thuis als op het werk belaagd, op scholen en universiteiten, op straat, als ontheemde en als migrant, en steeds vaker online door middel van cybergeweld en haatzaaiende uitlatingen.

De omvang van het probleem is nog steeds alarmerend: een op de drie vrouwen in Europa heeft te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. Bijna alle slachtoffers van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting binnen de EU zijn vrouwen en meisjes. In ontwikkelingslanden is één op de drie meisjes vóór haar achttiende getrouwd. Ten minste 200 miljoen vrouwen en meisjes hebben genitale verminking ondergaan, een praktijk die in ongeveer 30 landen nog steeds bestaat.

Het is onze blijvende verantwoordelijkheid als EU en als internationale gemeenschap om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en deze openlijk te verwerpen en veroordelen. Het is onze plicht de slachtoffers te ondersteunen en te beschermen en een veilige omgeving te creëren, zodat zij aangifte durven te doen van de misdaden jegens hen.

De EU is vastbesloten onvermoeibaar met haar partners samen te werken om de rechtskaders en instellingen te versterken, ontwikkeling en onderwijs te ondersteunen, de diensten voor overlevenden te verbeteren, de onderliggende oorzaken van geweld aan te pakken en vrouwen sterker te doen staan. Maar het uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes vereist krachtige inzet, en niet alleen van de instellingen. Het vraagt om een brede betrokkenheid van internationale organisaties, ngo’s en het maatschappelijk middenveld in het algemeen. En bovenal van mannen.

Ons streven blijft dus onveranderd: een einde maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes. De EU blijft vooroplopen in deze internationale strijd voor het recht van elke vrouw en elk meisje om in vrijheid en veiligheid te leven. Het gaat om onze toekomst en om ons heden, want vrouwen vormen de pijler van rechtvaardige, open, ontwikkelde en democratische samenlevingen. Niets en niemand kan hun het recht ontzeggen hun rol in vrijheid en veiligheid te spelen.”

Om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen heeft de Europese Unie onder meer de volgende stevige maatregelen genomen:

  • de EU-richtlijn inzake de rechten van slachtoffers garandeert meer en betere rechten voor slachtoffers van misdrijven en gespecialiseerde steun voor slachtoffers van seksueel of gendergerelateerd geweld;
  • de Commissie is nu bezig met het afronden van de toetreding van de EU tot het zogenoemde Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld;
  • de bestrijding van geweld tegen vrouwen en kinderen wordt bevorderd door het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap. In het kader daarvan worden projecten aan de basis gefinancierd die met name gericht zijn op het voorkomen van gendergerelateerd geweld, steun aan slachtoffers en vrouwen en meisjes die risico lopen, opleiding van professionals en de opbouw van capaciteit bij diensten.

De EU pakt ook geweld tegen vrouwen buiten de EU aan. Lees meer in de volledige persverklaring ‘Stop geweld tegen vrouwen‘.

Deel dit bericht