Human Library: Ramon heeft Niet Aangeboren Hersenletsel

In de Human Library, een van oorsprong Deens concept, lees je levende boeken: mensen die je in het dagelijks leven wellicht niet snel spreekt. Ramon de Ruiter (44) is een van die boeken. Hij heeft niet-aangeboren hersenletsel en zit in december weer klaar om ‘gelezen’ te worden. Samen met zo’n twintig andere boeken. En je mag ‘m alles vragen…

‘Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan’, zo meldt de website www.thehumanlibrary.nl. Ramon zag het onderwerp vorig jaar voorbijkomen in een tweet: “Dat klonk interessant. Ik heb meteen contact opgenomen met de vraag of ze al een ‘boek’ met NAH hadden.” Dat bleek niet zo en dus meldde hij zich aan. “Ik wil mensen graag laten weten dat het hebben van een uitdaging – in mijn geval NAH – niet het einde van de wereld is. En daarbij… ik vertel graag. Het liefst ga ik ook voorlichting geven op scholen en motivatie-speeches geven in ziekenhuizen. Iemand iets meegeven wat niet bekend is, daar haal ik heel veel uit.”

Ik zou niet weten wat ik mis
“Mijn hersenletsel liep ik op zesjarige leeftijd op tijdens een auto-ongeluk. Dit is het leven dat ik ken, ik zou niet weten wat ik mis. Mijn zevende verjaardag is mijn eerste herinnering. Na een reguliere lbo-opleiding heb ik verschillende betrekkingen in loondienst gehad. Na een jaar liep ik steeds stuk. De term NAH bestond misschien wel, maar was niet algemeen bekend. Ik liep tegen problemen aan die ik niet kon verklaren, hobbelde van psychologen naar psychiaters die stuk voor stuk zeiden dat ze me niet verder konden helpen. Tot die ene. Via haar kwam ik bij lotgenotenorganisatie Cerebraal in 2003 en zo kwam ik in 2004 in contact met Esdégé-Reigersdaal.”

Relativeren
“Over het algemeen red ik me prima hoor, maar dat beetje ondersteuning één keer in de week helpt me relativeren. Dat die ondersteuning niet van een psycholoog kan komen heeft puur te maken met het feit dat NAH niet voorkomt in de opleiding psychologie. Ik begon met twee keer in de week en na een tijdje merkte ik dat ik andere plannen uit moest stellen omdat ik thuis moest zijn voor de ondersteuning. Haha, ja, Esdégé-Reigersdaal werkte in dat opzicht inderdaad eigenlijk als een beperking voor me.”

Té spannend?!
“Grote mensenmassa’s en plotselinge veranderingen blijven twee ingewikkelde thema’s in mijn leven. Tijdens de eerste Human Library moest ik er direct mee zien te dealen: vlak voor de start werd de opstelling in de bibliotheek veranderd, waardoor ik
ergens anders moest zitten dan afgesproken. Die was lastig. Ik dacht: Ik kan nu mijn spullen pakken en gaan… maar het belang van de middag is groter. Nu laat ik zien waartoe ik in staat ben. Zo zoek ik steeds mijn grenzen op en merk ik dat
ik ook steeds meer aankan. De eerste Human Library was wel super spannend… tot de eerste lezer was geweest. In vier uur tijd hebben zes mensen mij gelezen, waaronder de wethouder van Heiloo. Kom maar op met de volgende editie. Kom jij ook?”

De volgende Human Library in Alkmaar
Wil je Ramon of een van de andere boeken lenen?
Op zaterdag 15 december kun je ze tussen 13:00 en 17:00 uur vinden in bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De gesprekken duren ongeveer 20 minuten.

Je bent meer dan niet-aangeboren hersenletsel! from Europe Direct NHN on Vimeo.