Gelijkheid van vrouwen en mannen is een fundamentele waarde van de Europese Unie die haar oorsprong vindt in het Verdrag van Rome (1957), waarin het beginsel van gelijk loon voor gelijk werk is vastgelegd. Vanaf dat moment heeft de EU onophoudelijk strijd gevoerd tegen discriminatie op grond van geslacht. Vandaag de dag is Europa voor vrouwen een van de veiligste en rechtvaardigste gebieden in de wereld.
Dat wil echter niet zeggen dat de strijd voor vrouwenrechten gestreden is. Gelijke behandeling, empowerment en veiligheid zijn voor veel te veel vrouwen nog steeds geen realiteit. Uit de statistieken blijkt dat vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven ondervertegenwoordigd zijn in besluitvormingsfuncties en binnen de EU nog steeds gemiddeld 16 % minder verdienen dan mannen. Daarnaast komen gendergerelateerd geweld en intimidatie nog steeds veel voor.
De EU wil dat vrouwen dezelfde kansen krijgen op het werk als mannen en wil zowel vrouwen als mannen helpen bij het vinden van een beter evenwicht tussen werk en privéleven en andere aspecten van het leven. Een ander urgent doel is een halt toeroepen aan geweld tegen vrouwen en meisjes en opkomen voor gendergelijkheid, zowel in de EU als wereldwijd. De EU bevordert gelijkheid van vrouwen en mannen in besluitvormingsfuncties. Het werk van de Europese Commissie op al deze gebieden berust op haar Strategisch engagement voor gendergelijkheid 2016-2019.
In deze factsheet lees je alles over wat de EU op het gebied van gendergelijkheid wil bereiken. Een handig overzicht en, in het kader van de Internationale Vrouwendag en de Women’s March van afgelopen weekend, bijzonder actueel. Je kunt het document in elke gewenste taal downloaden als pdf via deze link.