April, 2016

06aprHele dagReferendumStemmen over de associatieovereenkomst EU-Oekraïne(Hele dag: woensdag) Nog niet bekend, Nog niet bekend

Meer

Details

Op 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. U kunt dan stemmen over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel.

Op het stembiljet komt de volgende vraag te staan: bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? De Referendumcommissie heeft deze vraag bepaald. Via de ‘wet tot goedkeuring’ wordt ingestemd met de associatieovereenkomst. De Eerste en Tweede Kamer zijn met deze wet akkoord gegaan. Bij het referendum kunt u laten weten of u het daarmee eens bent of niet.

De associatieovereenkomst met Oekraïne treedt in werking als alle partijen er uitdrukkelijk mee hebben ingestemd. Die partijen zijn aan de ene kant Oekraïne en aan de andere kant: de EU, alle EU-lidstaten en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Zij stemmen in met de associatieovereenkomst door deze goed te keuren en dit besluit daarna officieel mee te delen aan de EU (dit wordt ‘ratificeren’ genoemd). Nog niet alle lidstaten hebben zo’n officiële mededeling gedaan; ook Nederland niet. Nederland beslist hierover na het referendum.

Tijd

Hele dag (Woensdag)

Locatie

Nog niet bekend

Nog niet bekend

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X