Oktober, 2019

27okt13:3015:30Europa Actueel - What about IrelandEuropese trending topics nader toegelicht13:30 - 15:30 Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden zeven zondagmiddagen rondom Europese prikkelende onderwerpen georganiseerd.

Van 24 februari tot en met 24 november 2019 krijgt iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf gedegen te laten informeren over actuele zaken, als de gevolgen van Brexit, de Europese verkiezingen, de politieke stromingen in de EU, het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa en migratie.

De sprekers zijn ervaren experts op het gebied van onderwijs en Europa en scheiden feiten van fabels. Het publiek kan zo een echte mening vormen, in plaats van een op suggesties gebaseerde aanname. Natuurlijk is er bij elke lezing ruimte voor vragen en discussie.

De Brexit heeft gevolgen voor het gemeenschappelijk huis Europa, net als honderd jaar geleden het Verdrag van Versailles dat hoofdzakelijk door de Engelse delegaties was ontworpen en gedicteerd. De 500km lange grens tussen Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk, en de Ierse Republiek, is een EU-buitengrens geworden! Dat heeft grote gevolgen voor de economieën van beide eilanden. En na twintig jaar Good Friday Agreement (1998) woedt de discussie over het Noorden weer als in de 20ste eeuw. Hoe slaan Ierland en de Europese Unie een brug over een isolationistisch “Little Britain”. Bij de herdenking van 100 jaar Ierse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1921) belicht historicus der Internationale Betrekkingen en docent Duits Peter de Bourgraaf de actueel betekenisvolle geschiedenis en mogelijke toekomstperspectieven.

Tijd

(Zondag) 13:30 - 15:30

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X