Maart, 2018

25maa13:3015:30Europa Actueel - Nationalisme & Oost-Europa13:30 - 15:30 Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

Liberale opvattingen vallen niet altijd goed bij landen als Polen, Tsjechië,  Hongarije en Slowakije. Dat uit zich onder andere rondom het vraagstuk migratie. Als reactie op dit probleem bouwt Hongarije een hek om zijn grens te beschermen. Deze vier landen, die zich in 1991 met elkaar verbonden in de Visegrad-groep, zetten zich geregeld af tegen het westerse gedachtegoed. De betreffende  regeringen lijken soms eurosceptisch terwijl de EU bij hun bevolking geliefd is. Drs. Wolter Blankert gaat in zijn lezing in op hoe het nationalisme samengaat met de EU-liefde.

Europa Actueel

Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot. Maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden onder de noemer Europa Actueel zeven zondagmiddagen rondom prikkelende Europese onderwerpen georganiseerd.

Tijdens de tweede jaargang van de lezingenserie Europa Actueel zoeken we weer naar iets met schurende invalshoeken. Zo gaan we onder andere in op de relatie tussen West- en Oost-Europa, het mogelijke nieuwe ‘Rode Gevaar’ en de verhouding tussen Merkel en Macron. We scheiden feiten van fabels en nieuws van nonsens. Laat u niet verleiden tot op suggestie gebaseerde aannames, maar vorm uw eigen, onderbouwde mening!

Europa Actueel is een initiatief van Neios: Netwerk Europese en internationale oriëntatie in onderwijs en samenleving.

Reserveren

Europa Actueel vindt plaats op zeven zondagmiddagen in Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegang is gratis.

Tijd

(Zondag) 13:30 - 15:30

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X