November, 2019

24nov13:3015:30Europa Actueel - Europa tussen twee vurenEuropese trending topics nader toegelicht13:30 - 15:30 Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden zeven zondagmiddagen rondom Europese prikkelende onderwerpen georganiseerd.

Van 24 februari tot en met 24 november 2019 krijgt iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf gedegen te laten informeren over actuele zaken, als de gevolgen van Brexit, de Europese verkiezingen, de politieke stromingen in de EU, het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa en migratie.

De sprekers zijn ervaren experts op het gebied van onderwijs en Europa en scheiden feiten van fabels. Het publiek kan zo een echte mening vormen, in plaats van een op suggesties gebaseerde aanname. Natuurlijk is er bij elke lezing ruimte voor vragen en discussie.

De EU bevindt zich in de heikele en historisch gezien unieke positie waar zij vanuit het oosten (Rusland) en vanuit het westen (Verenigde Staten) blootstaat aan pogingen tot destabilisering. “To make America great again”, zei Trump toen hij in 2017 zijn presidentschap van de VS aanvaarde. Wat volgde, was een grimmig immigratiethema, een agressieve handels- en een buitenlandse politiek in dienst van het binnenlandse electoraat. Zowel oost als west maken dankbaar gebruik van rechts-populistische partijen en bewegingen binnen EU-lidstaten. Die zien hun nationalistische agenda gediend met ondermijning van het geïntegreerde Europa. Wat kan de EU daartegen ondernemen? Politicoloog drs. Hans van der Heijde laat in deze lezing zijn licht schijnen over deze ontwikkelingen.

Drs. Hans van der Heijde is politicoloog, leraar maatschappijleer in vo en hogeschool NHL. Hij was (hoofd)redacteur van vakblad Maatschappij en Politiek, publiceert ook in romanvorm en voor Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Tijd

(Zondag) 13:30 - 15:30

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X