Oktober, 2020

25okt13:3015:30Europa Actueel - Europa in de brandingInteractieve discussie13:30 - 15:30 Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

Europa Actueel 2020 wordt afgesloten met een interactieve discussiemiddag, volledig gewijd aan de positie van de EU in een veranderende wereld. Volgens de romanschrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de EU in economisch opzicht steeds minder te betekenen en zal de Chinese industrie in onze behoeften voorzien. Op den duur zal Europa niet veel meer zijn dan een pretpark voor de rest van de wereld. Er zijn weinig economen die dit extreme standpunt onderschrijven, maar met een afkalvende betekenis van de EU wordt wel rekening gehouden.

Zal de moderne zijderoute alleen in het belang van China zijn of kan herstel van deze landroute naar de Middellandse Zee tot een groeispurt in Zuid-Europa leiden? Hoe zal dit de verhouding met de Verengde Staten beïnvloeden? Daarnaast zijn er onheilsprofeten die menen dat een steeds groeiende immigratiestroom vanuit Afrika niet valt te stoppen. Zij wijzen op de snelle bevolkingsgroei daar en de verdroging door klimaatverandering en de vergrijzing in de EU, terwijl de EU niet bereid of niet in staat is om immigratie te reguleren. Hierop bestaan sterk uiteenlopende visies.

Inleiders en gesprekspartners zijn historicus en publicist drs. Wolter Blankert, politicoloog drs. Hans van der Heijde en vaste Europa Actueel-gast Lowie Woonijk.

Tijd

(Zondag) 13:30 - 15:30

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X