Mei, 2016

09meiHele dagDag van Europa(Hele dag: maandag) Bibliotheek Alkmaar, Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Meer

Details

Wie in zijn agenda of op een kalender bij 9 mei ‘Dag van Europa’ ziet staan, zal zich waarschijnlijk afvragen wat er dan op die negende mei gebeurd is. Er zijn namelijk maar weinig Europese burgers die weten dat op 9 mei 1950 de aanzet werd gegeven voor de eenwording van Europa, op een moment dat de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag. Jaarlijks worden op de Dag van Europa verschillende evenementen georganiseerd.

Op 9 mei 1950 werd de pers bijeengeroepen voor een ‘mededeling van het hoogste belang’. Op deze persbijeenkomst las de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de eerste regels van een verklaring aan de pers voor.

De Fransman Jean Monnet had deze verklaring geschreven, waarin hij aangaf dat Europese samenwerking noodzakelijk was om Europa tegen ‘dreigende gevaren’ te kunnen beschermen. Jean Monnet zou vervolgens voorzitter worden van het eerste  samenwerkingsverband, dat de naam ‘Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’ kreeg en een van de voorlopers is van de hedendaagse Europese Unie.

Tijd

Hele dag (Maandag)

Locatie

Bibliotheek Alkmaar

Gasthuisstraat 2, Alkmaar

Georganiseerd door

EDIC NHeuropa@europainnoordholland.nl

X