Cursus ‘Meer of minder Brussel?’

Het is 60 jaar geleden dat het Verdrag van Rome is getekend en dat Nederland de samenwerking met België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg is aangegaan. Deze samenwerking vormde het startpunt voor de Europese Unie (EU), waarbij Nederland sinds het begin een belangrijke rol heeft gespeeld. Ondanks de gestegen welvaart en andere voordelen, is er ook veel kritiek op de EU. Groeiend wantrouwen, de Eurocrisis, het vluchtelingendilemma en populisme zijn grote uitdagingen voor de EU. Maar hoe zit dat in Nederland, in ons land wordt immers steeds vaker de vraag gesteld of Nederland in de EU moet blijven?

In deze interactieve cursus gaan we samen in vijf lessen na wat de rol van Nederland is geweest tijdens het Europese integratieproces. We zetten de feiten over Europa over de afgelopen verkiezingen op een rij. Daarnaast onderzoeken we de rol van Nederland in het huidige Europa en wat het belang is van de EU voor Nederland. Tenslotte sluiten we af met hoe het toekomstbeeld, gaan we meer of minder samenwerken?  Tijdens de cursus is er ruimte voor discussie en ontvangen de deelnemers opdrachten om de stof tot zich te kunnen nemen.

Open Dag
Ter oriëntatie op de cursus die u wilt gaan volgen, is het aan te raden om de Open Dag van de Vrije Universiteit Alkmaar te bezoeken. Deze is op zaterdag 9 september 2017 van 11:00 uur tot 15:00 uur, in de O.S.G. Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar.