Europese bestrijding fraude via EPPO

Elk jaar gaat in Europa minstens 50 miljard euro aan BTW-inkomsten uit nationale begrotingen verloren door grensoverschrijdende fraude. Daarom heeft de Europese Commissie in 2013 voorgesteld om een Europees openbaar ministerie op te richten. Dit werd vervolgens door 20 lidstaten in juni 2017 voortgezet via het mechanisme voor versterkte samenwerking.

Op 1 augustus heeft de Europese Commissie de deelname van Nederland aan het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) bevestigd. Het EPPO zal een sleutelrol zal spelen in de bestrijding van misdaden tegen de EU-begroting, zoals fraude, corruptie, witwassen van geld of ernstige grensoverschrijdende BTW-fraude boven € 10 miljoen. Het zal tegen eind 2020 operationeel zijn in alle deelnemende lidstaten.

Nederland is het 21ste land dat deelneemt aan het Europees Openbaar Ministerie en volgt daarmee de volgende EU-landen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en Slovenië. Lidstaten die nog niet hebben besloten om lid te worden van het Europees Openbaar Ministerie, kunnen op elk gewenst moment na de goedkeuring van de verordening toetreden als zij dat wensen. Op 14 juni 2018 heeft Malta de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om deel te nemen. De Commissie onderzoekt deze kennisgeving en zal naar verwachting binnenkort een besluit nemen.