De toekomst van Europa: 5 scenario’s

De Europese Unie staat op een kruispunt, nu de Britten hebben besloten de Unie te verlaten. Ook vanuit andere landen is er regelmatig kritiek. Hoe nu verder?

In maart 2017 besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen in Rome om eensgezind verder te gaan. Commissievoorzitter Juncker presenteerde een witboek: een discussiestuk met vijf scenario’s voor de toekomst van Europa. Een concrete springplank waarmee hij een debat wil aanzwengelen over de toekomstige richting van de Europese samenwerking.

“Hoogste tijd voor een eerlijk en uitgebreid debat over hoe we verder willen” – Commissievoorzitter Juncker

Iedereen praat mee
Alle lagen van de samenleving worden betrokken. Niet alleen de nationale en lokale politiek, maar ook alle inwoners, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Het debat loopt door tot aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. De kern van het debat: wat moet de EU uitvoeren? En hoeveel bevoegdheden zijn de lidstaten bereid aan de EU af te staan om die taken uit te voeren? Zo moet duidelijker worden wat de burger van de EU kan verwachten. Maar óók welke taken de EU juist niet zal uitvoeren en de lidstaten dus zelf moeten verwezenlijken.

De 5 scenario’s in een notendop:
• Niets veranderen;
• De interne markt behouden, de rest regelt ieder voor zich;
• Een keuzemenu: groepen landen die meer willen, doen meer;
• Minder, maar efficiënter;
• Veel meer samen doen.

Uiteindelijk is het aan de lidstaten om een duidelijke keuze te maken over de toekomst van de EU.