De val van de Berlijnse muur, op 9 november 1989, betekende een keerpunt in de Europese geschiedenis. Het leidde tot de Duitse hereniging, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de volledige onafhankelijkheid van de landen van Midden- en Oost-Europa en de Baltische staten. Kort daarna zouden deze landen beginnen aan het toetredingsproces tot de NAVO en de Europese Unie.
Hoe werden de historische gebeurtenissen van november 1989 door burgers destijds waargenomen? Welke persoonlijke verhalen kunnen worden verteld over deze gedenkwaardige uitdagingen die worden gekenmerkt door een ingrijpende verandering voor gezinnen in heel Europa? Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de val van de muur organiseren de Haagse Hogeschool en de onderzoeksgroep Veranderende rol van Europa een bijzondere bijeenkomst, in samenwerking met de Ambassade van Roemenië, de Ambassade van Slowakije en de Ambassade van Estland en de Stichting Nederland-Roemenië.
Mevrouw Brândușa Predescu, ambassadeur van Roemenië, Roman Bužek, ambassadeur van de ambassadeur van Slowakije en mevrouw Kaili Terras, ambassadeur van Estland getuigen hoe zij de val van het IJzeren Gordijn hebben ervaren en wat dit voor ingrijpende veranderingen op persoonlijk en nationaal vlak met zich meebracht. De getuigenissen worden gevolgd door een discussie met de deelnemers.
Het evenement wordt gemodereerd door prof. Jaap de Zwaan, voormalig Lector / Fellow European Integration bij THUAS, voormalig directeur van Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen en bestuurslid van de Stichting Nederland-Roemenië.
Deze speakerscorner rondom de val van de Berlijnse Muur vindt plaats op woensdagmiddag 30 oktober, op de hoofdcampus van de Haagse Hogeschool (direct achter station Den Haag Hollands Spoor), Johanna Westerdijkplein 75. Inloop vanaf 14.45 uur, aanvang om 15.00 uur. Afsluiting vindt plaats om 17.00 uur. Inschrijven is mogelijk via creu@hhs.nl.