60e verjaardag van het Verdrag van Rome

Op 25 maart 1957 tekenden zes landen het Verdrag van Rome. Met dit verdrag werd, de belangrijkste voorloper van de Europese Unie, de Europese Economische Gemeenschap (EEG) gevestigd. Zes jaar eerder hadden België, Nederland, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië al het verdrag van Parijs ondertekend, ter oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). De huidige EU-staatshoofden en -regeringsleiders komen op vandaag in Rome bijeen voor de 60e verjaardag van de Verdragen van Rome. Deze bijeenkomst zal een gelegenheid zijn om na te denken over de staat van de Europese Unie en de toekomst van het integratieproces. De leiders zullen naar verwachting een verklaring aannemen waarin een visie voor de komende jaren wordt geschetst.

“In de eerste plaats zal dit een gelegenheid zijn om onze gedeelde geschiedenis te vieren en de balans op te maken van zestig jaar integratie. Het is geen geheim dat het historische moment waar we voor staan, een meer diepgaande en solide denkoefening vereist over de uitdagingen voor de Unie op korte en middellange termijn,” aldus voorzitter Donald Tusk, premier Paolo Gentiloni en premier Joseph Muscat, in de uitnodiging aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU.

Economische Samenwerking
Het verdrag van Rome breidde de economische samenwerking uit tot meer (in principe alle) sectoren van de economie. De nadruk lag evenwel lange tijd op een eenvormig stelsel van landbouwsubsidies. Er kwam één tolvrije regio met gemeenschappelijke buitengrenzen (een douane-unie, één uniform gebied zonder binnengrenzen maar met gemeenschappelijke buitengrenzen voor derden).

Men spreekt ook wel van de Verdragen van Rome. Hieronder worden dan het bovenstaande verdrag ter oprichting van de EEG en het gelijktijdig gesloten verdrag ter oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) bedoeld. Euratom was bedoeld voor het beheer van gemeenschappelijke ontwikkeling van kernenergie (voor vreedzame doeleinden). Euratom fuseerde in 1967 met de EEG en de EGKS tot de Europese Gemeenschappen.